Σερβία: Βρέθηκαν νέα κοιτάσματα χρυσού αξίας πολλών δις ευρώ

Στη Σερβία, η εκμετάλλευση του χρυσού πραγματοποιείται σε πολλές τοποθεσίες, κυρίως στην περιοχή του Μπορ, αλλά αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει επειδή έχουν βρεθεί νέες τοποθεσίες πλούσιες σε χρυσό.

Νέα χρυσοφόρα περιοχή

Όπως τόνισε ο πρόεδρος Βούτσιτς στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σε δήμο, το όνομα του οποίου κρατείται μυστικό, βρέθηκε «πολύ περισσότερος χρυσός από ό,τι έχουμε στο ορυχείο Čukaru Peki», στο οποίο υπάρχουν 1,7 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο και υπάρχουν 46,1 εκατομμύρια τόνοι κράματος, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν περίπου 78.370 κιλά χρυσού εκεί, δηλ. 78,3 τόνοι.

Το κοίτασμα χαλκού και χρυσού στο Čukaru Peki εκτιμάται ότι περιέχει 46,1 εκατομμύρια τόνους μετάλλου, με περιεκτικότητα σε μεταλλεύματα 2,7 τοις εκατό χαλκού και 1,7 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο.

Εκτός από αυτό το ορυχείο κοντά στο Μπορ, άλλα ορυχεία δραστηριοποιούνται επίσης στη Σερβία, στα οποία εκμεταλλεύονται πολλά διαφορετικά μέταλλα. Στα περισσότερα από αυτά εμφανίζονται μεγάλες ποσότητες ασημιού και μόνο σε κάποιο χρυσό.

Στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Επίσης, δύο ορυχεία δραστηριοποιούνται στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, τα οποία λειτουργούν ως τμήμα του Trepče, το Crnać και το Koperić, γράφει η Blic Biznis.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 200 τοποθεσίες όπου διερευνώνται οι ορυκτοί πόροι.

Η Σερβία είναι πλούσια σε χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο και άνθρακα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα υπάρχοντα κοιτάσματα έχουν τη δυνατότητα για τουλάχιστον άλλα 15-20 χρόνια εκμετάλλευσης.

Ρεκόρ αποθεμάτων χρυσού στην Εθνική Τράπεζα της Σερβίας

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο ταμείο της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας, το ποσό των αποθεμάτων χρυσού αυξήθηκε το 2022.

Τον τελευταίο χρόνο προστέθηκαν 1,1 τόνους χρυσού από εγχώρια παραγωγή και έτσι τα συνολικά αποθέματα ανήλθαν στους 38,5 τόνους, συνολικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ.

The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s