Βούλγαρος ΥΠΑΜ: Δεν είναι μυστικό ότι η Βουλγαρία έστειλε όπλα στην Ουκρανία μέσω άλλων χωρών

Πρώτο σχόλιο του υπουργού Άμυνας σε σχέση με τη μυστική στρατιωτική βοήθεια από τη Βουλγαρία στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα έγκυρα έντυπα «Politico» και «Die Welt», πρόκειται για καύσιμα και όπλα από τη σοβιετική εποχή από την αρχή της σύγκρουσης στον άξονα Κιέβου-Μόσχας.

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Ντίμιταρ Στογιάνοφ, δήλωσε «ενάντια» στη δράση του τότε πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ, μη φειδόμενος να προβεί σε κριτική της τότε υπουργού Οικονομίας Κορνέλια Νίνοβα.

«Δεν είναι μυστικό ότι η Βουλγαρία εξήγαγε όπλα στην Ουκρανία μέσω άλλων χωρών. Ωστόσο, είναι περίεργο που λαμβάνουμε αυτές τις πληροφορίες από άλλες χώρες και όχι από τον πρώην πρωθυπουργό», σχολίασε ο υπουργός Άμυνας Ντίμιταρ Στογιάνοφ σε ραδιοφωνική εκπομπή.

«Αν ήξερε ο Κίριλ Πέτκοφ, πώς θα μπορούσε να μην το ήξερε η Κορνέλια Νίνοβα, πώς θα μπορούσε να μην το ξέρει το βουλγαρικό κοινοβούλιο;» ρώτησε ο Στογιάνοφ.

«Προσωπικά έλαβα πληροφορίες ότι στα μέσα Μαρτίου δυτική εταιρεία συμμάχου μας εξήγαγε πυρομαχικά σε άλλη σύμμαχο χώρα. Αυτά τα πυρομαχικά παραδόθηκαν στα σύνορα με την Ουκρανία. Είναι απίθανο αυτά τα πυρομαχικά να παραδόθηκαν εκεί χωρίς να εισαχθούν στην Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας, το 2021 εξήχθησαν πυρομαχικά αξίας 30 εκατομμυρίων BGN στη Ρουμανία και την Πολωνία και το 2022 – 2,5 – 2,6 δισεκατομμύρια BGN.

«Η συμπεριφορά των Βούλγαρων πολιτικών που δεν είπαν τι κάνουν είναι προσβλητική», είπε κατηγορηματικά.

Ο Στογιάνοφ αρνήθηκε να προσδιορίσει ημερομηνία για τις επόμενες πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ούτε αν θα κάνει εκ νέου χρέη πρωθυπουργού. «Η απόφαση είναι στα χέρια του προέδρου. Θα πει πότε θα διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και θα προκηρύξει τις επόμενες εκλογές», είπε.

«Είναι πιο σημαντικό για τη Βουλγαρία να έχει μια σταθερή επίσημη κυβέρνηση που θα διασφαλίσει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών και θα συνεχίσει την πολιτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα», απάντησε ο Στογιάνοφ όταν ρωτήθηκε αν θα ήταν ξανά υπουργός Άμυνας.

nova.bg

The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s