Γενί Σαφάκ: Η Άγκυρα θα αντιδράσει στην επέκταση ανατολικά της Κρήτης

Πρωτοβουλίες και κινητικότητα της κυβέρνησης της Τρίπολης με την υποστήριξη της Άγκυρας προαναγγέλλει σήμερα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Σε άρθρο του Γιαχιά Μποστάν υποστηρίζεται ότι η θέση της Άγκυρας όσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη είναι ξεκάθαρη και αφορά την ανατολική ακτή του νησιού μόνο.

«Η άποψη της Άγκυρας για το θέμα είναι ξεκάθαρη. Εάν η Ελλάδα αποφασίσει επέκταση στα 12 μίλια και συμπεριλάβει την ανατολική ακτή του νησιού της Κρήτης και κάνει ένα βήμα που θα επηρεάσει το Αιγαίο, αυτό θα σημαίνει αιτία πολέμου για την Τουρκία. Το 1995, ελήφθη μια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αυτή η στάση έχει κοινοποιηθεί ξεκάθαρα στα εμπλεκόμενα μέρη -πριν και ξανά. Με βάση αυτό το γεγονός, η Ελλάδα αναμένεται να περιορίσει την απόφασή της μόνο στη νότια ακτή του νησιού, που αφορά τη Λιβύη».

Αναφέρεται ωστόσο στην τουρκική εφημερίδα, που επικαλείται «πηγές», ότι το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση της Τρίπολης θα ξεκινήσει πρωτοβουλία κατά της Αθήνας για την προστασία των δικαιωμάτων της στη Μεσόγειο.

«Η Άγκυρα αναμφίβολα δεν θα αρνηθεί την πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική της υποστήριξη στη Λιβύη σε αυτή την ένταση. Θα είναι χρήσιμο να παρακολουθείται στενά η διπλωματική κίνηση που θα πραγματοποιηθεί στη γραμμή Τρίπολη-Άγκυρα τις επόμενες ημέρες», συστήνει ο συγκεκριμένος αρθρογράφος.

Τα προβλήματα με Αθήνα δεν μπορούν να λυθούν με διπλωματία

«Σύμφωνα με μια από τις πηγές μου», συνεχίζει ο Γιαχιά Μποστάν, «η ελληνική διπλωματία δεν είναι διατεθειμένη να λύσει μακροπρόθεσμα προβλήματα. Τα παραπάνω θέματα αποφεύγονται σε όλες τις διμερείς συναντήσεις. Η Αθήνα λέει ότι μπορεί να συζητήσει μόνο την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Άγκυρα. Αυτό κάνει τις διαπραγματεύσεις ατελέσφορες. Σε αυτό το σημείο, η Τουρκία βρίσκει την ελληνική διπλωματία κλειστή στην επικοινωνία, παράλογη και αποκομμένη από την πραγματικότητα. Με όποιον και να μιλήσω στην Άγκυρα, βλέπω ότι έχει πλέον χαθεί η πεποίθηση ότι τα προβλήματά μας με την Ελλάδα μπορούν να λυθούν με διπλωματικά μέσα.

Τα μακροπρόθεσμα θέματα θέτουν το πλαίσιο για τις σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ οι βραχυπρόθεσμες τρέχουσες εξελίξεις δίνουν τον τόνο για την ένταση», υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα, «ρίχνοντας την ευθύνη» για την επικρατούσα ένταση στις εκλογές στην Ελλάδα.

https://www.sigmalive.com/news/international/1050028/geni-safak-i-agkyra-tha-antidrasei-stin-epektasi-anatolika-tis-kritis

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s