Κύπρος: Μείναμε χωρίς ελικόπτερα πυρόσβεσης – Δεν έρχονται ρωσικά

Μιχάλης Χατζηβασίλης – Στο κενό έπεσε και η δεύτερη προσπάθεια του Τμήματος Δασών για τη μίσθωση φέτος δύο ελικοπτέρων για σκοπούς πυρόσβεσης. Ακυρώθηκε προχθές και η δεύτερη διαδικασία προσφορών με αποτέλεσμα τώρα να αναζητούνται άλλες λύσεις, ώστε κατά τη νέα αντιπυρική περίοδο να έχουμε τις δύο επιπρόσθετες επιλογές πυρόσβεσης από αέρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από το Τμήμα Δασών, κατά τον δεύτερο διαγωνισμό για εκμίσθωση δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων, υποβλήθηκε μόνο μια προσφορά η οποία κρίθηκε ως εκτός προδιαγραφών, αφού δεν κατέθεσε εγγυητική. Μετά την εξέλιξη αυτή ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και τώρα η αναθέτουσα Αρχή θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Προσφορών ώστε να εξασφαλίσει άδεια για ν’ αρχίσει απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις με την εταιρεία που υπέβαλε προσφορά με στόχο να έχουμε πυροσβεστικά ελικόπτερα το καλοκαίρι.

Τα τελευταία χρόνια η Δημοκρατία μίσθωνε δύο ρωσικά ελικόπτερα Kamov, ωστόσο φαίνεται ότι λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ κατά της Ρωσίας, η εταιρεία δεν υπέβαλε προσφορά. Σημειώνεται ότι και η πρώτη προκήρυξη για εκδήλωση ενδιαφέροντος για πυροσβεστικά ελικόπτερα ακυρώθηκε, επειδή σ’ αυτό περιλαμβανόταν όρος για το μέγιστο ποσό που έπρεπε να περιλαμβάνει η δαπάνη, όρος που απαλείφθηκε κατά τη δεύτερη προσφορά.

Οι προσπάθειες του Τμήματος Δασών για εξεύρεση πτητικών μέσων για τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού είναι συνεχείς, αφού δεν πρέπει να μείνει η χώρα μας χωρίς επιπρόσθετη κάλυψη από αέρος για κατάσβεση των πυρκαγιών, μας αναφέρθηκε από το Τμήμα Δασών. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, το πρόβλημα αφορά στην περιορισμένη προσφορά σε σχέση και με την αυξημένη ζήτηση τέτοιων μέσων. Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, για να είναι έτοιμοι για την περίοδο υψηλού κινδύνου πρόκλησης και εξάπλωσης πυρκαγιών, αρχίζουν προετοιμασίες από το τέλος του προηγούμενου έτους.

Τώρα θα αναμένεται το πράσινο φως από το Συμβούλιο Προσφορών ώστε ν’ αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη μοναδική εταιρεία που επέδειξε ενδιαφέρον, για να δουν αν θα υπάρξει κατάληξη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, καπνός αναμένεται ότι θα βγει μετά τα μέσα Μαΐου, ώστε τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα να είναι διαθέσιμα πριν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την αγορά δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων. Η προσφορά λήγει στις 27 Απριλίου. Στα θετικά με τα μέσα πυρόσβεσης είναι πως φέτος θα υπάρχει για πρώτη φορά άμεσα διαθέσιμο ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς για σκοπούς πυρόσβεσης.

https://philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1451681/meiname-choris-elikoptera-pyrosbesis-den-erchontai-rosika

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s