Διαπραγματεύσεις Τουρκίας – Συρίας με αξιωματούχους Πληροφοριών και Στρατού

Οι διαπραγματεύσεις με τη Συρία ξεκίνησαν ξανά μετά από πολλά χρόνια… Στις συνομιλίες Τουρκίας-Συρίας, συζητήθηκε η κοινή επιχείρηση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, η ανοικοδόμηση του Χαλεπίου, η επιστροφή των προσφύγων, το άνοιγμα των πυλών Χασάκα – Καμισλί και Λατάκια – Κασέπ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Türkiye, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας , που ξεκίνησαν στην Ιορδανία-Άκαμπα με τη συμμετοχή ενδιάμεσων χωρών. Οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών γίνονται σε επίπεδο αξιωματούχων Υπηρεσιών Πληροφοριών και Στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τον Γιλμάζ Μπίλγκεν της Türkiye, κατά στις συναντήσεις, περιλαμβάνονταν κοινή επιχείρηση κατά των Κούρδων ανταρτών του YPG/PKK, η ανοικοδόμηση του Χαλεπίου και η επιστροφή των προσφύγων.

Προτεραιότητα στο Χαλέπι

Αναφέρθηκε ότι το θέμα προτεραιότητας στην ατζέντα των συναντήσεων ήταν το Χαλέπι. Όσον αφορά για το θέμα, οι πηγές ανέφεραν:

«Το Χαλέπι είναι ζωτικής σημασίας για την Άγκυρα. Σε όλες τις συνομιλίες με τη Ρωσία, το Ιράν και το συριακό κράτος, έχουμε ένα σχέδιο εξομάλυνσης ολόκληρης της υποδομής και της υπερκατασκευής του Χαλεπίου, που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Αυτό μπορεί να γίνει με την υποστήριξη του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Στόχος είναι να καταστήσει λειτουργική την Οργανωμένη Βιομηχανική Ζώνη του Χαλεπίου (OIZ), το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο της Μέσης Ανατολής.

Το αίτημα της Τουρκίας

Το αίτημα της τουρκικής πλευράς όσον αφορά την ασφάλεια είναι οι ομάδες πολιτοφυλακής που συνδέονται με το Ιράν, την τρομοκρατική οργάνωση PKK και τους μαχητές Σαμπίχα του Άσαντ να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Μια ανεξάρτητη, διεθνής δύναμη παρατηρητών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να εγκατασταθεί στο Χαλέπι.

«Οι πληροφορίες που έχουμε λάβει από επίσημες πηγές είναι ότι η προσέγγιση της Ρωσίας στο σχέδιο είναι θετική, ενώ το Ιράν διατυπώνει επιφυλάξεις και προκλητικούς όρους».

Θετική απάντηση από τη Δαμασκό

Κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας Άγκυρας-Δαμασκού, το συριακό κράτος εξέφρασε θετική γνώμη για την κοινή επιχείρηση κατά Κούρδων αυτονομιστών.

Ο όρος της Δαμασκού είναι να συνεχίσει αργότερα την επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη στο Ιντλίμπ. Η κυβέρνηση Άσαντ αποδέχεται ότι η Συναίνεση των Αδάνων πρέπει να ληφθεί ως βάση ενάντια στον φόβο της Τουρκίας για την τρομοκρατία και ότι επιφυλάσσονται τα επιχειρησιακά της δικαιώματα.

Ετέθη και το ζήτημα της παρουσιας των ΗΠΑ στην περιοχή ώστε να τερματιστεί.

Οι αυτοκινητόδρομοι Μ4 και Μ5 να ανοίξουν

Στο τραπέζι όπου διαπραγματεύονται αμοιβαία αιτήματα, βρίσκεται και η επανένταξη των αυτοκινητοδρόμων Μ4 και Μ5. Η διοίκηση της Δαμασκού επιθυμεί να ανοίξει η συνοριακή πύλη Λατάκια-Κεσέπ και να ξεκινήσουν οι αμοιβαίες εμπορικές και αστικές διελεύσεις παράλληλα με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Η Ρωσία από την άλλη απαίτησε το άνοιγμα της πύλης Καμισλί- Νουσαϊμπίν μαζί την Κεσέπ.

odatv4.com

The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s