>Το Spiegel παίζει ύποπτο παιχνίδι με το ελληνικό χρέος

>

Το ΔΝΤ φέρεται να έχει αμφιβολίες για την επιτυχία των προσπαθειών διάσωσης της Ελλάδας και σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel (Σπίγκελ) “πιέζει για να επισπευσθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους”. Προδημοσίευση ρεπορτάζ του Spiegel που κυκλοφορεί τη Δευτέρα αναφέρει ότι “τη θέση αυτή υποστήριξαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ στις επαφές των προηγούμενων ημερών με υπηρεσιακούς παράγοντες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων”. Σύμφωνα με το Spiegel, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επιχειρηματολογούν ότι “είναι αναγκαίο να μειωθεί το βάρος του χρέους από 150% περίπου επί του ΑΕΠ” και “πιθανοί τρόποι είναι ένα ‘κούρεμα’ του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων”. Το περιοδικό προσθέτει ότι και στις τρεις εναλλακτικές λύσεις συνέπεια θα είναι ότι “οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους.

Κατά την άποψη του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το ταχύτερο να αρχίσει συνομιλίες με τους πιστωτές της και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους”.


Το δημοσίευμα του Spiegel υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ διστάζει ακόμα να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του αυτές, επειδή φοβάται ότι έτσι θα δημιουργήσει μεγαλύτερες δυσκολίες στην Πορτογαλία, η οποία έχει επίσης πληγεί από την κρίση.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. “Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους”, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο πρακτορείο Ρόιτερς όταν ρωτήθηκε σχετικά με το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel το οποίο αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζει την Ελλάδα να προχωρήσει σύντομα σε αναδιάρθρωση.

onalert

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s