>Κόσοβο: Είκοσι μία άδειες για εξερεύνηση κοιτασμάτων μεταλλικών ορυκτών

>

Είκοσι μία άδειες για την εξερεύνηση κοιτασμάτων μεταλλικών ορυκτών στο Κόσοβο, παραχώρησε σε ξένες εταιρείες, η αρμόδια, ανεξάρτητη επιτροπή ορυχείων και μεταλλείων (ICMM). Η τελευταία άδεια δόθηκε στην εταιρεία «Avrupa mineral Ltd.», βασικό μέτοχο της επιχείρησης «Innomatik Exploration Kosovo LLC», η οποία επίσης, στο παρελθόν, έλαβε άδειες για τη διενέργεια αντίστοιχων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με στοιχεία της ICMM, η αξιοποίηση των μεταλλικών ορυκτών στο Κόσοβο θα μπορούσε να έχει οικονομικά οφέλη αξίας άνω των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ και θα δημιουργούσε περισσότερες από 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι 21 άδειες αφορούν την εξερεύνηση κοιτασμάτων σε ανεξερεύνητες περιοχές και όπως ανακοινώθηκε από την ICMM, σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων, δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν νέα ορυχεία για την αξιοποίηση του ορυκτού «πλούτου».

Από τα στοιχεία της ICMM προκύπτει, επίσης, ότι στο Κόσοβο, τα αποθέματα λιγνίτη κατατάσσονται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, με βάση το μέγεθός τους. Ο λιγνίτης αποτελεί μια βασική «πηγή» τροφοδοσίας για την παραγωγή ενέργειας στο Κόσοβο.
Πέραν του λιγνίτη, τα αποθέματα ψευδάργυρου και μολύβδου διαμορφώνονται σε 48 εκατομμύρια τόνους, του νικελίου σε 16 εκατομμύρια τόνους, του χρωμίου σε 89 εκατομμύρια τόνους και του βωξίτη σε 12 εκατομμύρια τόνους, τονίζεται σε ανακοίνωση της ICMM.

Ημερησία

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s