>ΙΜΙΑ: Στο φως της δημοσιότητας η επιστολή Πάγκαλου στον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ – Πήγε το “ευχαριστώ” σύννεφο

>

Μυστική γραπτή επιβεβαίωση της συμφωνίας της 30ής Ιανουαρίου 1996 για την απομάκρυνση των στρατευμάτων, των πλοίων και της ελληνικής σημαίας από τα Ιμια είχε παράσχει ο τότε υπουργός Εξωτερικών θ. Πάγκαλος με επιστολή προς τον ομόλογο του των ΗΠΑ Γ. Κρίστοφερ. Η επιστολή φέρει ημερομηνία Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 1996 και αποτελεί απάντηση σε επιστολή του κ. Κρίστοφερ της 2ας Φεβρουαρίου, όπου υπογραμμιζόταν η ανάγκη δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας ως προς το ότι κάθε πλευρά «δεν θα τοποθετήσει τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό στις νησίδες ούτε θα τοποθετήσει πλοία κοντά στις νησίδες».

Η αρχική επιστολή του κ. Κρίστοφερ αποκαλύφθηκε, για πρώτη φορά, από τη χθεσινή «Καθημερινή της Κυριακής», ενώ το απαντητικό κείμενο του κ. Πάγκαλου αποκαλύπτεται σήμερα από τη «Δημοκρατία».


Εκστρατεία παραπλάνησης
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της 31ης Ιανουαρίου 1996 ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε εκφωνήσει στη Βουλή τη, διαβόητη πλέον, φράση «θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και τη βοήθεια τους», χωρίς φυσικά να αποκαλύψει το περιεχόμενο της μυστικής συμφωνίας. Αντίθετα, ο κ. Πάγκαλος, με καλύτερο αισθητήριο των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, είχε απορρίψει την πρόταση του «μεσολαβητή των Ιμΐων», βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρ. Χόλμπρουκ, να ταξιδέψει στις Φεβρουαρίου 1996 στην Αθήνα και την Αγκυρα. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καλλιεργούσε δήθεν ευρωπαϊκή στροφή και είχε οργανώσει ολόκληρη θεατρική παράσταση, για να εμφανίσει ως ανεπιθύμητο στην ελληνική πρωτεύουσα τον Ρ. Χόλμπρουκ. Ταυτόχρονα ο κ. Πάγκαλος επιβεβαίωνε, παρασκηνιακά, τη συμφωνία για τα Ιμια με τη μυστική επιστολή προς τον κ. Κρίστοφερ.
Η επιστολή Πάγκαλου στον Κρίστοφερ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ το κείμενο της επιστολής του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου προς τον κ. Γουόρεν Κρίστοφερ είναι το ακόλουθο:
Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 1996
Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ας Φεβρουαρίου 1996 σχετικά με την κρίση που δημιουργήθηκε από τις αυθαίρετες και ολοκληρωτικά αθεμελίωτες διεκδικήσεις της Τουρκίας επί της κυριαρχίας της Ελλάδας στη νησίδα Ιμια. Διεκδικήσεις, οι οποίες έχουν αποκαλυφθεί από επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της πρωθυπουργού της Τουρκίας και μελών της κυβέρνησης, καθώς και άλλων Τούρκων πολιτικών. Σημειώσαμε με εκτίμηση την παρέμβαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για την εξουδετέρωση της κρίσης. Η παρέμβαση της κυβέρνησης σας απεικόνισε τους δεσμούς συμμαχίας και φιλίας που συνδέουν την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ηταν, επίσης, σε συμφωνία με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δηλαδή ότι “…επαναλαμβάνουν τη σταθερή αποφασιστικότητα τους, αμοιβαία, να διασφαλίζουν και να προστατεύουν την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντίστοιχων χωρών τους κατά ενεργειών απειλητικών για την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων επιθέσεων ή απειλής εξ αυτών, και επιβεβαιώνουν την απόφαση τους να αντιτίθενται ενεργά και κατηγορηματικά σε όποια τέτοια απόπειρα ή δράση…
”Πρέπει να σας υπογραμμίσω, κύριε Υπουργέ, με πλήρη υπευθυνότητα ότι οι επίμονες κατ συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων από πολεμικά σκάφη και στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας, όπως επίσης και άλλα επεισόδια παρεμφερούς φύσης, προκαλούν την αυτοσυγκράτηση της ελληνικής κυβέρνησης, των ενόπλων δυνάμεων της, όπως και του αισθήματος του ελληνικού λαού.
Επομένως, η συμβολή της κυβέρνησης σας προς την Αγκυρα για ειρήνη, αν ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Τουρκία, παραμένει μια πολύτιμη συνεισφορά στη σταθερότητα της περιοχής και, ως τέτοια, καλωσορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση.


Θεόδωρος Πάγκαλος
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΣΕΛ.12 – gdailynews

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s