>Οι οίκοι αξιολόγησης εκδικούνται!

>

Το σκάνδαλο που κρέμεται σα δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Goldman Sachs, την μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, φαίνεται να έχει πολλούς πρωταγωνιστές. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές που πουλούσαν τα περιβόητα προϊόντα υψηλού ρίσκου που οδήγησαν στην κρίση με ενυπόθηκα χρέη υψηλού ρίσκου (subprime crisis), ο διαχειριστής hedge fund δισεκατομμυριούχος Τζον Πόλσον ο οποίος θησαύρισε στην πλάτη διαφόρων καθώς και Αμερικανοί πολιτικοί που ανεχόντουσαν για χρόνια αυτή την κατάσταση.
Όπως όμως διαβάζουμε στο περιοδικό Spiegel, υπάρχει μια ομάδα που την έχει γλιτώσει παρόλο που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό για αυτή την κατάσταση. Πρόκειται για τους οίκους αξιολόγησης, τους ίδιους που κάνουν τη ζωή δύσκολη αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη έχοντας υποβαθμίσει τις τελευταίες μέρες περαιτέρω την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι οίκοι Standard & Poor’s και Moody’s το 2007 είχαν εγκρίνει το περιβόητο προϊόν “Abacus 2007-AC1» της Goldman Sachs.

Το βαθμολόγησαν με «ΑΑΑ» ενώ 9 μήνες μετά το υποβάθμισαν σε επίπεδο «junk». Οι επενδυτές της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας έχασαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ενώ η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατηγορεί την τράπεζα για απάτη, υπονοώντας ότι παραπλάνησε τους επενδυτές.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν κανείς εξατάσει όλες τις οικονομικές κρίσεις ανά τον κόσμο, σε όλες έχουν βάλει το χεράκι τους οι οίκοι αξιολόγησης. Οι ανώνυμοι αναλυτές των οίκων S&P, Moody’s, Fitch έπαιζαν κεντρικό ρόλο κατά τη διάρκεια της διεθνούς κατάρρευσης. Επίσης έχουν βάλει το χεράκι τους στην υπόθεση που απάτης της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εναντίον της Goldman Sachs. Σήμερα προκαλούν πανικό στην Ευρώπη.
Αυτά τα …φαντάσματα έχουν απίστευτη εξουσία στη μοίρα των δανείων, συναλλαγών, εταιριών ακόμα και κρατών. Όμως σπάνια αμφισβητεί κανείς τις γνωμοδοτήσεις τους-πόσο μάλλον να τους ζητήσει το λόγο.
Στην Αμερική, η συμπεριφορά τους επιτέλους αμφισβητείται. Ο διάσημος και βραβευμένος με Νόμπελ Πολ Κρούγκμαν τους κατηγορεί ότι λειτουργούν βάσει ενός «βαθιά διαφθαρμένου συστήματος.» Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Καρλ Λέβιν, τους θεωρεί τους βασικούς υπαίτιους για την πιστωτική κρίση: «αν θα πρέπει να εντοπίσω ένα μεμονωμένο γεγονός που να πυροδότησε την κρίση του 2008, η ψήφος μου θα πήγαινε στις μαζικές υποβαθμίσεις του Ιουλίου του 2007. Χτύπησαν τις αγορές σαν σφυρί.»
Ο κύριος Λέβιν είναι πρόεδρος της υπό-επιτροπής έρευνας της Γερουσίας που κατακεραύνωσε την ηγεσία της Goldman Sachs. Για 14 μήνες η επιτροπή ερευνούσε τους οίκους αξιολόγησης. Την προηγούμενη εβδομάδα έβγαλε το πόρισμά της «Δεν πιστεύω ότι κανένας από αυτούς τους οίκους υπηρέτησε σωστά είτε τους μετόχους τους είτε τα κράτη.» Δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την απόδοση των δανείων μειωμένης εξασφάλισης, επέτρεψαν στις πιέσεις του ανταγωνισμού να τους επηρεάσουν και απέτυχαν στην επαναξιολόγηση των προϊόντων. Κατά συνέπεια, από τα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης που τα βαθμολογούσαν με «ΑΑΑ» το 2006, το 93% από αυτά σήμερα έχουν υποβαθμιστεί στο «junk».
Πρόκειται για τις ίδιες εταιρίες που τώρα μαγειρεύουν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης όπως τονίζει το δημοσίευμα. Ο τρόπος που δουλεύουν είναι ο εξής: οι οίκοι βαθμολογούν τις εταιρίες ακόμα και κράτη και υπολογίζουν το ρίσκο των επενδυτικών προϊόντων. Παρόλο που ήδη έχει αποδειχτεί ότι τα έχουν κάνει θάλασσα, ακόμα και σήμερα έχουν λευκή επιταγή: Αν βαθμολογήσουν ένα προϊόν με «ΑΑΑ» σημαίνει ότι είναι ασφαλές για τους επενδυτές. Δυστυχώς πρόκειται για παγίδα.
Η ιστορία των οίκων ξεκινάει το 1909. Ο οικονομικός αναλυτής και επενδυτής Τζον Μούντι άρχισε να βαθμολογεί πληροφορίες για τις σιδηροδρομικές εταιρίες, τις μετοχές τους και τη διαχείρισή τους. Στη συνέχεια προσέθεσε και άλλες εταιρίες. Σήμερα ο οίκος Moody’s αναλύει πάνω από 12,000 εταιρίες σε 100 χώρες. Η S&P και ο Fitch, ο μικρότερος από τους τρεις οίκους, βαθμολογούν από το 1916.
Το σύστημα βαθμολόγησης, από «ΑΑΑ» μέχρι «D» αποδείχτηκε παντελώς άχρηστο κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης. Τα επίφοβα προϊόντα είχαν υπερεκτιμηθεί από τους οίκους, πολλές φορές κατά παραγγελία των εταιριών που χειρίζονταν τα προϊόντα, οι οποίες με τη σειρά τους πλήρωναν τους οίκους.
Η βαθμολογία των οίκων έστειλε τις εταιρίες Lehman Brothers και Bear Stearns καθώς και τον ασφαλιστικό κολοσσό AIG στον πάτο. Όπως δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Χένρι Γουάξμαν «η ιστορία των οίκων αξιολόγησης είναι μια παταγώδης αποτυχία.»

Εδώ και έναν αιώνα λειτουργούν σαν τους έμπιστους διαιτητές της Wall Street. «Όμως αυτή η εμπιστοσύνη κλονίστηκε και όλα αυτά έγιναν για το χρήμα» δήλωσε η επιτροπή της οποίας ηγείται ο κύριος Λέβιν. Από το 2002 ως το 2007 οι οίκοι διπλασίασαν τα έσοδά τους από 3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στα 6. Μεγάλο μέρος της αύξησης των εσόδων, οφείλεται στις βαθμολογίες. Σύμφωνα με την επιτροπή, τα υψηλόβαθμα στελέχη τους πληρωνόντουσαν «μισθούς σαν αυτούς της Wall Street.»
«Είναι σαν ένα μέλος του δικαστηρίου να πληρώνει το μισθό του δικαστή ή σαν ένα μέλος μιας ομάδας ομάδας να πληρώνει τον διαιτητή» συνεχίζει η έκθεση της επιτροπής.
Ήδη από το 2006, οι υπάλληλοι της S&P έγραφαν σε εσωτερική αλληλογραφία «Βαθμολογούμε τα πάντα. Μπορεί να αποτελείται από αγελάδες εμείς θα το βαθμολογήσουμε.» Τον επόμενο χρόνο ένας από τους διευθυντές της Moody’s παραπονέθηκε στους ανώτερούς του ότι αισθανόταν «σαν να έχουμε πουλήσει την ψυχή μας στο διάβολο για τα λεφτά.» Φυσικά, τα στελέχη τους έχουν περάσει και από τράπεζες. ΤΟ 2005, η Goldman Sachs προσέλαβε τον Σιν Γιουκάβα, ειδικό στις αξιολογήσεις από τον οίκο Fitch. Ήταν ένας από αυτούς που βαθμολογούσε συγκεκριμένα προϊόντα ένα εκ των οποίων ήταν το επίμαχο προϊόν «Abacus 2007-AC1».

Παρόλ’ αυτά, όπως καταλήγει το δημοσίευμα, κανείς δεν προτείνει κάποια αλλαγή στο σύστημα. Η πρόταση των δημοκρατικών για περισσότερο έλεγχο στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία της Αμερικής, δεν λέει και πολλά για τους οίκους. Κάποιοι στρατηγικοί επενδυτές όπως το Οχάιο, μηνύουν τους οίκους για το ρόλο τους στην χρηματοπιστωτική κρίση. Τη Δευτέρα, το δικαστήριο της Νέας Υόρκης αρνήθηκε την απαλλαγή τους από μια από αυτές τις μηνύσεις.

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s