>Οι "γκάνγκστερ" των αγορών τρομοκρατούν την Ευρώπη – η Κομισιόν και η Ε.Κ.Τ. ανακοίνωσαν ότι οι κινήσεις των οίκων είναι ύποπτες και θα παρακολουθείται στενά η δράση τους

>

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, δημιουργώντας σχόλια για επέκταση του ελληνικού προβλήματος σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Η Αντίδραση της Ευρώπης φαίνεται να είναι πιο άμεση, καθώς η Κομισιόν και η Ε.Κ.Τ. ανακοίνωσαν ότι οι κινήσεις των οίκων είναι ύποπτες και θα παρακολουθείται στενά η δράση της. Ο Χ. Μ. Μπαρόζο δήλωσε ότι θα επιβληθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο δράσης για τους οίκους, το οποίο αν δεν τηρούν, θα αρθεί το δικαίωμά τους να λειτουργούν στα κράτη-μέλη. Αυτή τη φορά, στην πλευρά της Ε.Ε. βρίσκεται και η Γερμανία, η οποία βλέπει να πλησιάζει η απειλή εναντίον συνολικά του ευρώ. Αυτός ο αγώνας που ξεκινάει η Ευρώπη, εντοπίζεται και στις ΗΠΑ, όπου ο Μπ. Ομπάμα προσπαθεί να προωθήσει ένα κανονιστικό πλαίσιο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να καμφθούν οι παράγοντες που οδήγησαν στην κρίση.

Ο Μωυσής Λίτσης γράφει στην Ελευθεροτυπία ότι έχουν γίνει και άλλες προσπάθειες να τεθούν υπό κυβερνητικό έλεγχο οι οίκοι αξιολόγησης, αλλά οι προσπάθειες απέτυχαν. Στην ίδια εφημερίδα, ο Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης αναφέρει ότι είναι θετική η ενιαία προσπάθεια της Ευρώπης ενάντια στην κερδοσκοπία, αν και βρισκόμαστε ακόμα μακριά από την πολιτική ένωση, η οποία θα έδινε λύση στο πρόβλημα.
Ο Αντώνης Καρακούσης γράφει στο Βήμα ότι οι αξιολογήσεις των οίκων είναι πολύ συχνά παραπλανητικές, ενώ κάποιες από αυτές ήταν τόσο εκτός πραγματικότητας, που φέρουν ευθύνη για το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Χάρης Σαβίδης, εφημερίδα Ημερησία

«Προβληματισμός στις Βρυξέλλες για τους οίκους αξιολόγησης»
«Mετά την Eλλάδα και την Πορτογαλία, η Standard & Poor΄s προχώρησε χθες στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και της Iσπανίας, μειώνοντάς την από AA+ σε AA και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων (negative outlook).
Σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου, η κίνηση αυτή αντανακλά κυρίως την καθοδική αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων για την ισπανική οικονομία, η οποία θα επηρεάσει και τα δημοσιονομικά μεγέθη: «Πιστεύουμε πλέον ότι η απομάκρυνση της ισπανικής οικονομίας από την οικονομική ανάπτυξη με «καύσιμο» τον δανεισμό είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια πιο μακρά περίοδο αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας από ότι προηγουμένως εκτιμούσαμε»…
Oι κυβερνήσεις μπορεί σε πρώτο χρόνο να ακολουθούν τις συστάσεις οίκων και διεθνών οργανισμών, πλην όμως είναι βαθύτατα ενοχλημένες με τις καθημερινές υποβαθμίσεις και τα «παιχνίδια» που αυτές κρύβουν. Mετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Eλλάδας από την S&P, η Eπιτροπή έκρινε σκόπιμο να παρέμβει δημόσια διαπιστώνοντας, διά στόματος του Aμαντέο Aλταφάζ (εκπρόσωπου Tύπου του επιτρόπου Όλι Pεν), ότι η «κερδοσκοπία» ξαναφούντωσε εναντίον της Eλλάδας και ότι τέτοιου τύπου γεγονότα «εγείρουν τουλάχιστον υποψίες για τη συμπεριφορά κάποιων από τους παίκτες». Προειδοποίησε, δε, ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από πολύ κοντά τη συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης για όσο διαρκέσει αυτή η κρίση».


Υπευθυνότητα
H Σαντάλ Xιους (εκπρόσωπος Tύπου του επιτρόπου Mισέλ Mπαρνιέ) κάλεσε από την πλευρά της τους οίκους αξιολόγησης να συμπεριφέρονται με μεγαλύτερη «υπευθυνότητα» απέναντι στην κρίση που περνά η Eλλάδα. Aπαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Xιους εξήγησε ότι «δεν είναι δουλειά της Eπιτροπής να λέει αν μια βαθμολόγηση από έναν οίκο αξιολόγησης είναι ή δεν είναι σωστή και δίκαιη».
O πρόεδρος της Eπιτροπής, Mανουέλ Mπαρόζο, από την Iαπωνία όπου βρίσκεται, υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι «η Eπιτροπή έχει ήδη λάβει μέτρα ώστε να ρυθμίσει κανονιστικά το πλαίσιο δράσης των οίκων αξιολόγησης και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη συμπεριφορά των χρηματαγορών κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης». Πρόκειται για Oδηγία που θα ισχύσει στις αρχές Δεκεμβρίου και θα αναγκάζει τους οίκους αξιολόγησης να σέβονται μια σειρά κανόνων «καλής συμπεριφοράς» αν επιθυμούν να έχουν την επίσημη άδεια της E.E. να λειτουργούν στα κράτη-μέλη.»

««Ποια είναι η Standard & Poor’s» ρωτάει ο Ρεν, με υποβάθμιση της Ισπανίας του απαντάει ο οίκος…»

«Ανταποκρινόμενη… στην έκκληση υπευθυνότητας, η Standard & Poor’s υποβάθμισε και την Ισπανία χθες, ρίχνοντας νέο λάδι στη φωτιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που τσουρουφλίζει, εκτός από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Παρά, άλλωστε, τους βερμπαλισμούς των εκπροσώπων της, η Κομισιόν δεν έχει κάνει και πολλά κατά των περιώνυμων οίκων αξιολόγησης. Η Ε.Ε. έχει προχωρήσει στη σύσταση κώδικα συμπεριφοράς, ο οποίος τίθεται σε ισχύ τον Δεκέμβριο και ο οποίος στοχεύει, υποτίθεται, να καταπολεμήσει τη σύγκρουση συμφερόντων, απαγορεύοντας στους οίκους να παρέχουν και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που πολιτικοί τα βάζουν με τους «τρομοκράτες» της αξιολόγησης, για να παραδοθούν σε αυτούς αμέσως μετά αμαχητί. Ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Πολ Μάρτιν είχε προβεί το 1995 σε μία ανάλογη δηκτική με τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, λέγοντας για τη Moody’s, τον άλλο μεγάλο οίκο αξιολόγησης, που απειλούσε τον Καναδά με υποβάθμιση: «Ποιοι διάολο είναι αυτοί που μας κρίνουν;».»


Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου, εφημερίδα Έθνος
«Έγινε τελικά «βόμβα διασποράς»…»
«Το ευρώ αρχίζει σταδιακά να αποσταθεροποιείται. Το Βατερλό της κ. Μέρκελ, δηλαδή του οικονομικού εθνικισμού της Γερμανίας, κάνει την ελληνική κρίση ευρωπαϊκή. Ευρύτερη και γενικότερη.
Συνδέεται με το τεράστιο πρόβλημα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κρατικών ομολόγων, που «απειλούν» να δημιουργήσουν παγκόσμια κρίση (σκάσιμο φούσκας), μεγαλύτερη εκείνης του 2008 με την κατάρρευση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος (Lehman Brother’s κ.λπ.). Και για να είμαστε σαφείς, ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης του 2008 με κρατικές ενισχύσεις διεύρυνε με γεωμετρική πρόοδο τα χρέη και τα ελλείμματα των κρατών. Δηλαδή συνδέεται άμεσα με τη σημερινή ευρύτερη κρίση (ανεξαρτήτως της ελληνικής ιδιομορφίας). Και το χειρότερο, οι διασωθέντες χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί «βγάζουν» τη «χασούρα του 2008», κερδοσκοπώντας εις βάρος των κρατών που τους διέσωσαν, με χρήματα των φορολογούμενων και μη ευθυνόμενων πολιτών!
Αυτό είναι χοντρικά και σε γενικές γραμμές ένα από τα πολλά «διεθνή πλαίσια» που βάζουν το «στίγμα τους» σε ενδεχόμενες δυσάρεστες εξελίξεις. Δυστυχώς, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες και η αμερικανική, παρά τις εξαγγελίες τους για μηχανισμούς ελέγχου και εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλαγές στη λειτουργία, απαγορεύσεις «τοξικών προϊόντων» κ.λπ., τίποτα, επί της ουσίας, δεν έκαναν. Και ο Ομπάμα, που κάτι λίγα (έστω) προσπαθεί, δυσκολεύεται να τα επιβάλλει. Το πρόβλημα της διεθνούς ληστρικής κερδοσκοπίας (υπαρκτότατο), αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα το πληρώσουμε εκ νέου σύντομα και ακριβά…»

Γιώργος Παπαδόπουλος-Τετράδης

«Χοντροκέφαλοι και χοντροκεφάλαια»
«Το κάποτε πιο συντηρητικό όργανο της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με επικεφαλής τον Τρισέ, που ξέρει από μέσα τι παίζεται και τους τελευταίους δύο μήνες φωνάζει για στήριξη της Ελλάδας και του ευρώ, ξαναχτύπησε πιο δυνατά, αυτή τη φορά στην καρδιά της χοντροκεφαλιάς: στο Βερολίνο.
Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ και ο Τρισέ άκουσαν με τ’ αυτιά τους τη Γερμανίδα μαμά Μέρκελ να συνειδητοποιεί για πρώτη φορά ότι το παιδί της -η Γερμανία- έχει μπλέξει με εγκληματικές παρέες, τις αγορές, και δεν απειλείται που κάνει παρέα με την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία, κι ας τις λένε αυτές τις χώρες γουρούνια…
Η γύμνια -και όχι κρίση- εμφανίστηκε από την απληστία των τζογαδόρων στις τράπεζες, σε συνεργασία με τους τραμπούκους των οίκων αξιολόγησης. Ο μπράβος, που απειλεί, είναι ένα με τον νονό, με τον οποίο εργάζεται.
Τα ίδια τα καλόπαιδα της Goldman Sachs ξεγυμνώνονται εδώ και μέρες στην αμερικανική δικαιοσύνη, που αποκαλύπτει ακριβώς αυτή τη δουλειά τους. Πολύ καλοπληρωμένη για να έχει σύνορα.
Αυτή την απάτη δεν την έμαθε σήμερα η κυρία Μέρκελ, ο κύριος Τρισέ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, που έσπευσαν χθες στο Βερολίνο για να προλάβουν ένα ντόμινο στο ευρώ. Προσέξτε. Όχι για να σώσουν περιφέρειες της ευρωζώνης, που κινδυνεύουν. Για να σώσουν το γερμανικό και το γαλλικό ευρώ, που θα κινδυνέψουν να μείνουν με ομόλογα-σκουπίδια στα θησαυροφυλάκιά τους.
Το φως, λοιπόν, είναι ότι η κοντόφθαλμη Γερμανία, η κολλημένη με την παραδοσιακή της υστερία της καθαρότητας, κατάλαβε ότι όταν είσαι οικογένεια και κινδυνεύει ένα μέλος της, κινδυνεύει όλο το σόι.
Απ’ αυτό το σημείο μέχρι τη μοναδική λύση, που είναι να γίνει η Ε.Ε. μία, ενιαία πολιτική οντότητα, υπάρχει δρόμος πολύς. Όμως, όπως η πλεονεξία των τραπεζών τις τίναξε στον αέρα πριν από 2 χρόνια, έτσι και η νέα πλεονεξία τους -εξαιτίας της ατιμωρησίας τους από τις κρατικές οντότητες- υπάρχει ελπίδα να οδηγήσει τα κράτη σε απογαλακτισμό από την τραπεζιτική παντοδυναμία που τρέφεται στον κόρφο τους. Η πλεονεξία είναι το σκοινί, με το οποίο κρεμιέται ο ίδιος ο πλεονέκτης.
Συμπέρασμα: Ανασαίνει από χθες η Ελλάδα; Αν αποφασίσει από κράτος διαφθοράς και αντικοινωνίας να γίνει κράτος κοινωνίας και νόμου, ναι. Γιατί το πρόβλημα της Ελλάδας, όπως βαρετά επαναλαμβάνουμε, δεν είναι οικονομικό. Είναι πολιτικό. Και δυστυχώς, αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα θα πεθάνει μέσα στην αιμορραγία των πολιτών. Που τους εκμεταλλεύεται και το ανέχονται.»

Αντώνης καρακούσης, εφημερίδα Το Βήμα

«Οι γκάνγκστερ»
«Οι συγκεκριμένοι οίκοι αξιολόγησης που καταδικάζουν χώρες, πιστωτικά ιδρύματα και λαούς ολόκληρους είναι ιδιωτικοί φορείς, χωρίς ευθύνη, έλεγχο. Στο πρόσφατο παρελθόν έδιναν πιστοποιητικά-«μαϊμούδες» και παρέσυραν στην καταστροφή εκατομμύρια επενδυτές. Εώς το 2008 είχαν βαθμολογήσει με άριστα 8.000 τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων, οι οποίες κατέρρευσαν σε μία νύχτα και παρέσυραν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα στην απόλυτη καταστροφή. Την παραμονή πτώχευσης βαθμολογούσαν επίσης με άριστα τη Lehman Βrothers παρασύροντας χιλιάδες επενδυτές. Για εκείνες τις αξιολογήσεις ουδέποτε απολογήθηκαν, ούτε ανέλαβαν καμία ευθύνη.
Αντιθέτως, μάλιστα, συνέχισαν το έργο τους και τώρα επιδίδονται σε απολύτως γκανγκστερικό παιχνίδι. Οι αξιολογήσεις τους είναι ακραίες, υπεραντιδρούν, προεξοφλούν πολιτικές και μέτρα, «τρέχουν» με μοντέλα προβληματικά, η επαλήθευση των οποίων απαιτεί ύφεση της τάξεως του 10%. Στην περίπτωσή μας δεν αποτιμούν τις ελληνικές δυνατότητες, αγνοούν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, δεν αναγνωρίζουν το δημοσιονομικό απόθεμα που πηγάζει από την υπερμεγέθη παραοικονομία, δεν λαμβάνουν τίποτε υπ΄ όψιν, απλώς τρέχουν το σενάριο καταστροφής, χωρίς να νοιάζονται για τις συνέπειες. Και αν κάνουν λάθος, και αν όσα προβλέπουν ανατραπούν και αποδειχθούν απολύτως ανακριβή, ποια ευθύνη θα αναλάβουν, ποιες συνέπειες θα αντιμετωπίσουν και ποιος θα τους ελέγξει;
Είναι απαράδεκτο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ετεροκαθορίζονται από τέτοιους ευτελισμένους και αποδεδειγμένα προβληματικούς οίκους, οι οποίοι πέραν των άλλων κατηγορούνται ότι στήνουν εκθέσεις κατά τα γούστα των πελατών τους. Είναι καιρός η πολιτική Ευρώπη αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τελειώσουν με αυτούς τους γκάνγκστερ των αγορών.
Ο κ. Τρισέ οφείλει να ξεπεράσει το ταχύτερο τους όποιους ενδοιασμούς και να συγκροτήσει έναν μηχανισμό εσωτερικής αξιολόγησης των ομολόγων των κρατών-μελών της ευρωζώνης και να θέσει τέλος στην γκανγκστερική δράση αυτών των οίκων.»Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s