>
Η Ποταμιού είναι ένα όμορφο, πεντακάθαρο, και γραφικό χωριό, με σπίτια χτισμένα σε παραδοσιακή κυπριακή αρχιτεκτονική, χτισμένο αμφιθεατρικά και περιτριγυρισμένο από ψηλές βουνοκορφές, αμπελώνες και πλούσια βλάστηση. Το χωριό είναι χτισμένο σε μέσο υψόμετρο 670 μέτρων στη δυτική όχθη του ποταμού Χαποτάμι και βρίσκεται γύρω στα 39 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Λεμεσού και γειτονεύει με τα χωριά, Όμοδος, Μαλλιά και Κισσούσα.
Η Ποταμιού είναι το χωριό του σπουδαίου Κύπριου λογίου του 17 ου αιώνα, Νεόφυτου Ροδινού (για τον οποίον αναφερθήκαμε στην προηγούμενη ανάρτηση μας), αλλά είναι επίσης και τόπος ενός μοναδικού προσκυνήματος. Στη Ποταμιού υπάρχει ένα από τα πιο αρχαία και θαυμαστά μνημεία της περιοχής και αυτό είναι τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Μνάσωνα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του χωριού και ανάγεται περίπου στο 300 μ.Χ. Πολλοί λένε και πιστεύουν ότι είναι ο Άγιος Μνάσων, ο Επίσκοπος Ταμασού, διάδοχος του Αγίου Ηρακλειδίου. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο Άγιος Μνάσων πέρασε από το χωριό Ποταμιού την εποχή που δίδασκε το χριστιανισμό στην Πάφο.
Οι κάτοικοι έμειναν κετευχαριστημένοι από το ιεραποστολικό του έργο, και για να τον τιμήσουν οικοδόμησαν την εκκλησία στο σημείο που διέμενε ο Άγιος Μνάσωνας.
Υπάρχει όμως και μια δεύτερη εκδοχή ότι πρόκειται για κάποιον ‘Οσιον Μνάσωνα, δηλαδή τοπικόν ασκητή, και όχι τον Άγιο Μνάσωνα, τον Επίσκοπο Ταμασού. Αυτή η εκδοχή είναι μάλλον και η σωστότερη διότι υπάρχουν οι εξής τέσσερις αποδείξεις ότι είναι Όσιος :
α) Υπάρχει κάτω από την εκκλησία, κατακόμβη που πηστεύεται ότι ασκήτευσεν ο Όσιος. Διότι τον καιρό που ασκήτευσαν οι «Τρακόσιοι» Αλαμάνοι αγίοι στην Κύπρο, οι περισσότεροι έζησαν σε κατακόμβες, σπήλαια και υπόγειους λαξευτούς τάφους. β) Κάτω από την εκκλησία, σε ένα από τους υπόγειους διαδρόμους της κατακόμβης, σώζεται και φυλάσσεται ως ανεκτίμητος θησαυρός, το ιερό λειψάνο, του αριστερού βραχίονα του Οσίου.
γ) Η εικόνα του Αγίου τον παρουσιάζει ως ασκητή, να κρατά με το δεξί του χέρι σταυρό και με το αριστερό του ειλητάριο (μακρόστενη χειρόγραφη λωρίδα περγαμηνής) και ψηλά στην εικόνα- που είναι ζωγραφισμένη περί τα τέλη του 19 ου αιώνα) – γράφει «ο Όσιος Μνάσων». Η εικόνες του Αγίου Μνάσων, Επισκόπου Ταμασού, τον παρουσιάζουν ντυμένο ως Επίσκοπο και να κρατά στο αριστερό του χέρι το Ευαγγέλιο, ενώ με το δεξί να ευλογεί.
δ) Παλαιά γινόταν Θεία Λειτουργία από τους κατοίκους της Ποταμιούς στα ερείπια της εκκλησίας κατά την 28η Απριλίου, ημέρα Μετακομιδής του ιερού βραχίονος του Οσίου, και όχι στις 19 Οκτωβρίου, ημέρα όπου εορτάζει ο Άγιος Μνάσων ο Επίσκοπος Ταμασού.
Από αυτές τις ενδείξεις καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά άτομα που έχουν το ίδιο όνομα γιατί ο Άγιος Μνάσωνας, ο Επίσκοπος Ταμασού, αν πέρασε από την Παταμιού, δεν θα έσκαβε κατακόμβη, ή θα διέμενε μέσα σε τέτοια, και ούτε πέθανε μέσα στην κατακόμβη για να υπάρχουν εκεί λείψανα του. Επιπλέον ο Άγιος Μνάσωνας, Επίσ
κοπος Ταμασού, δεν έζησε ως ασκητής και ουδέποτε παρουσιάζεται από τους αγιογράφους σαν ασκητής.
Άλλος λοιπόν θα είναι ο Όσιος Μνάσων της Ποταμιούς, και άλλος ο Άγιος Μνάσων, Επίσκοπος Ταμασού.
Όμως λόγω αμάθειας αυτών των λεπτομερειών, ο κόσμος τους έχει ταυτίσει ως ένα και τον ίδιο Άγιο, έστω και αν παλιά τους γιόρταζαν σε διαφορετικές ημερομηνίες.Οι προσπάθειες συντήρησης και αποκατάστασης της 1.700 ετών εκκλησίας του Αγίου Μνάσωνα στην Ποταμιού άρχισαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων κατά το έτος 2008. Οι πόροι για τη συντήρηση και αποκατάσταση της εκκλησίας προέρχονται κυρίως από χορηγίες. Δυστυχώς οι εργασίες για αποκατάσταση της εκκλησίας δεν συνεχίστηκαν το 2009 γιατί στην κατά άλλα ευημερούσα Κύπρο, δεν υπήρχαν χορηγίες γι αυτό το ιερό έργο, και για αυτό το λόγο η κοινότητα αναζητά χορηγούς.’Οσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την Ποταμιού και την εκκλησία του Αγίου Μνάσωνα εκεί, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Παταμιούς στο ακόλουθο τηλέφωνο ( 00 357) 99608294.
Μου αρέσει αυτό:
Μου αρέσει! Φόρτωση...
Σχετικά