>Οι απειλές του αρχηγού του Τουρκικού Ναυτικού

>του Λάζαρου Μαύρου

ΥΨΙΣΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ σπουδαιότητα σηματοδοτούσε η παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τελετή «παράδοσης – παραλαβής» της αρχηγίας του Πολεμικού Ναυτικού στην Άγκυρα. Και, συνεπώς, ύψιστη κρατική επισημότητα έχουν τα όσα διακήρυξε, κατά την ομιλία του στην τελετή, ο παραλαβών τα καθήκοντα νέος αρχηγός, ναύαρχος Χασάν Ακσάι. Κι οι απειλές χρήσης πολεμικής βίας, που διατύπωσε ξεκάθαρα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τις έρευνες υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου. «Οι ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας, δεν θα επιτρέψουν στην Κύπρο να προχωρήσει σε έρευνες πετρελαίου στη Μεσόγειο», είπε ο ναύαρχος Ακσάι.
Και διαβεβαίωσε ότι το ναυτικό «θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα και τις οικονομικές ζώνες της χώρας», μέσα στις οποίες η Τουρκία συμπεριλαμβάνει ως δική της ΚΑΙ την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακόμα και στιςνότιες θάλασσες. Όπου μοίρα του τουρκικού στόλου κατ’ επανάληψη προέβη σε παρενοχλήσεις πλοίων, που για λογαριασμό της Κύπρου αναζητούσαν κοιτάσματα. Ο στόλος των νοτίων ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας, με έδρα τη Μερσίνα και την ονομασία «Ασπίδα Μεσογείου», πολλαπλασίασε εσχάτως την ισχύ του με την πρόσκτηση άλλων δύο φρεγατών και δύο επιπλέον κανονιοφόρων.
Δ Ε Δ Η Λ Ω Μ Ε Ν Η με σαφήνεια η απειλή χρήσης πολεμικής βίας και ξεκάθαρος ο τουρκικός επεκτατισμός που επιχειρεί να καταβροχθίσει την ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και την ΑΟΖ της Ελλάδος από την περιοχή Καστελορίζου. Όλα τα σενάρια των τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων τα τελευταία χρόνια έχουν στόχο την ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ στην Αν. Μεσόγειο.
Την ΚΑΘΥΠΟΤΑΞΗ Ελλάδας και Κύπρου, με τις απειλές πολεμικής βίας. Ο εκπρόσωπος του ναυτικού της Τουρκίας, υποναύαρχος Γκιούρντενιζ, στην άσκηση «Θαλασσόλυκος 08» είχε δηλώσει με περισσή έπαρση: «Τα πολεμικά μας πλοία έχουν τη δυνατότητα να εκδιώξουν οποιοδήποτε πλοίο που ενεργεί για λογαριασμό της ελληνοκυπριακής διοίκησης και δεν μας ενδιαφέρει αν τους Eλληνοκυπρίους υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση».Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α των νέων απειλών του ναυάρχου Ακσάι έκαμε, με επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους σοσιαλιστές βουλευτές της Ευρωβουλής, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Δεν αρκεί όμως.
Οι κυβερνήσεις Λευκωσίας και Αθήνας θα πρέπει να ενεργοποιηθούν στην ΕΕ, στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στον ύψιστο βαθμό, καταγγέλλοντας τις τουρκικές απειλές. Ιδίως τώρα που κρίνεται στην ΕΕ η «πρόοδος» της Τουρκίας. Και οι κυβερνήσεις Λευκωσίας και Αθήνας θα πρέπει ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ να αναστήσουν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

http://www.enkripto.com … αναδημοσίευση απο την Σημερινή

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s