>Σε δίκη παραπέμπεται ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ

>Σε δίκη παραπέμπεται ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ για μια υπόθεση κομματικής χρηματοδότησης που ανάγεται στα τέλη της δεκαετίας του ’90.
Η υπόθεση αφορά στο τότε ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας, που προηγήθηκε του κυβερνώντος σήμερα Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) και που κατηγορήθηκε ότι καταχράσθηκε κεφάλαια του υπουργείου Οικονομικών. Ως Πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας ο Αμπντουλάχ Γκιούλ χαίρει ασυλίας.
«Αποτελεί κανόνα στο σύνταγμα και τη νομοθεσία της Τουρκικής Δημοκρατίας ότι όλοι είναι υπόλογοι στο νόμο», αναφέρει η δικαστική απόφαση.
Το γραφείο του Τούρκου Προέδρου δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στην εξέλιξη, η οποία εκφράζονται φόβοι ότι θα πυροδοτήσει νέα πολιτική αστάθεια στη χώρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν, ο οποίος αποπέμφθηκε από τους στρατιωτικούς το 1997 κατηγορούμενος ότι ακολουθούσε πολιτική στρεφόμενη κατά του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, είχε κριθεί ένοχος πριν από πέντε χρόνια για την ίδια υπόθεση. Ο Γκιούλ, ο οποίος εχρημάτισε υπουργός του Κόμματος Ευημερίας στην κυβέρνηση Ερμπακάν, απένειμε πέρυσι χάρη στον πρώην πρωθυπουργό.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γκιούλ, ιδρυτικό στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εξελέγη Πρόεδρος της Τουρκίας το 2007.

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Τουρκία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s