>Για ένα μήνα θα γίνονται τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο!

> Σε πεδίο άσκησης των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων θα μετατραπεί μεγάλο μέρος του Αιγαίου από σήμερα και μέχρι την 6η Ιουνίου, διάστημα κατά το οποίο η Άγκυρα διεξάγει γυμνάσια με τις επωνυμίες «Εφές» και «Ντενίζ Γκορντού». Είναι μάλιστα ενδεικτικό των διαθέσεων της τουρκικής στρατιωτικής μηχανής το γεγονός ότι τα «εκπαιδευτικά» παίγνια αναμένεται να ολοκληρωθούν περίπου μια εβδομάδα πριν από την 15η Ιουνίου, οπότε και τίθεται σε ισχύ το τρίμηνο μορατόριουμ που επιβάλλει στην Ελλάδα και την Τουρκία να αναστείλουν τις μεγάλες ασκήσεις λόγω της τουριστικής περιόδου.
Για το επόμενο διάστημα, οι ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα διεξαχθούν σε έξι περιοχές εντός του FIR Αθηνών, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στο κεντρικό Αιγαίο και οι υπόλοιπες τέσσερις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Στο πλαίσιο της «Εφές», οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προγραμματίζουν μεγάλη αποβατική ενέργεια στην περιοχή Ντογάν Μπέι.
Ανώτατες πηγές του Πενταγώνου επισημαίνουν ότι η δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων ασκήσεων στο Αιγαίο) προβλέπεται ιδιαιτέρως αυξημένη. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ημερησίως προγραμματίζονται περίπου 24 έξοδοι τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, από σήμερα και μέχρι την 6η Ιουνίου.
Πρόγευση των διαθέσεών τους έδειξαν οι Τούρκοι στρατηγοί χθες Τετάρτη, οπότε εκτυλίχθηκε άσκηση έρευνας και διάσωσης στην εναέρια και τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και τη Χίο. Σημειώθηκαν συνολικά εννέα παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (μη υποβολή σχεδίων πτήσεων), δεκαοκτώ παραβιάσεις της ζώνης του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις οι πιλότοι των ελληνικών μαχητικών αναγκάστηκαν να εμπλακούν σε εικονικές αερομαχίες με τους εισβολείς. Δέκα από τα 18 τουρκικά μαχητικά μπήκαν στο Αιγαίο οπλισμένα, ενώ παραβιάσεις καταγράφηκαν επίσης από ελικόπτερα αλλά και από ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας με δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου.

http://kostasxan.blogspot.com/2009/05/blog-post_15.html

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Ελληνοτουρκικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s