>Τουρκικές παραβιάσεις με νατοϊκή «ομπρέλα»

>

Σε παραβιάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τουρκικά μαχητικά, υπό νατοϊκή, μάλιστα, «ομπρέλα».
Όπως έγινε γνωστό, λίγες μέρες πριν την υποβολή των σχεδίων της επίμαχης αεροναυτικής άσκησης που προγραμματίζει η Τουρκία το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου, με τη συμμετοχή τουλάχιστον τεσσάρων νατοϊκών χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία και Βέλγιο), τουρκικά μαχητικά κατά τη διάρκεια άσκησης μαζί με νατοϊκό Awacs (Airborne Warning and Control System), παρεξέκλιναν της πορείας τους και έφτασαν μέχρι τη νησίδα Καλόγεροι δυτικά της Χίου.
Αμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στα όργανα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε κατ’ αρχήν στρατιωτικό επίπεδο. Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εκφράζουν την ανησυχία τους για την εμπλοκή-ανοχή του ΝΑΤΟ στην τουρκική προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Με την άσκηση στα μέσα Μαρτίου, η Αγκυρα επιχειρεί να εμφανίσει νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τη Θάσο μέχρι το Καστελλόριζο, ως αποστρατικοποιημένα, και διχοτομημένο το Αιγαίο στον 25ο Μεσημβρινό. Επιπρόσθετα, η Τουρκία δεσμεύει 20 περιοχές σε όλο το μήκος του FΙR Αθηνών για πτήσεις αεροσκαφών χωρίς να υποβάλλει σχέδια πτήσεων στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, αμφισβητώντας και πάλι το εύρος του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.
Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Ελληνοτουρκικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s