>Της Ευρυδικης Μπερση
Πτυσσόμενη πολυθρόνα, τραπεζάκι, καφές, εκνευρισμός και υπομονή μέχρι την επόμενη ζωντανή αλλά κενή μετάδοση «από τα σύνορα Ισραήλ – Γάζας». Από τους λόφους του Νοτίου Ισραήλ, οι αντιπρόσωποι των διεθνών μέσων ενημέρωσης υποχρεώνονται να ατενίζουν τη Γάζα με τα κιάλια, υφιστάμενοι την αποτελεσματικότερη μορφή προληπτικής λογοκρισίας, που δεν είναι άλλη από την απαγόρευση της πρόσβασης. Η καραντίνα του διεθνούς Τύπου είναι σημαντικό σκέλος μιας πρωτοφανούς επιχείρησης ελέγχου του ειδησεογραφικού μηνύματος από το Ισραήλ.
«Σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλο πόλεμο στην ιστορία του Ισραήλ, σε αυτόν, η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει ολοκληρωτικά το μήνυμα και την εξιστόρηση των γεγονότων, τόσο για λόγους πολιτικούς, όσο και για λόγους στρατιωτικής τακτικής», έγραψε στις 7 Ιανουαρίου ο επικεφαλής του γραφείου των «Νιου Γιορκ Τάιμς» στην Ιερουσαλήμ, Ιθαν Μπρόνερ.
Η ένωση ξένων ανταποκριτών στο Ισραήλ έφθασε να εκδώσει ανακοινωθέν που αναφέρει ότι το κράτος του Ισραήλ «εντάσεται στην κατηγορία λίγων καθεστώτων σε ολόκληρο τον κόσμο, που εμποδίζουν συστηματικά τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους». Η γκρίνια του διεθνούς Τύπου, ο οποίος, αφού δεν έχει τι άλλο να κάνει, συμμετέχει σε δωρεάν δημοσιογραφικές εκδρομές στα σύνορα που οργανώνουν ειδικές εταιρείες δημοσίων σχέσεων για να δείξουν στη διεθνή κοινή γνώμη τις ζημιές που προκαλούν οι ρουκέτες της Χαμάς, είναι προτιμότερη για το Ισραήλ από τις εικόνες φρίκης που θα κατέκλυζαν τις τηλεοπτικές οθόνες της Δύσης.
Ειδικό γραφείο
Σε αυτόν τον πόλεμο, το Ισραήλ δημιούργησε ειδικό γραφείο που συντονίζει τους πάντες, από το γραφείο του πρωθυπουργού και το υπ. Εξωτερικών μέχρι τον στρατό και τους πρώην πρέσβεις, ώστε να περνούν το ίδιο μήνυμα. Μπροστά στην εξέλιξη της τέχνης της πολεμικής προπαγάνδας από το Ισραήλ, μέσω YouTube, twitter και δεκάδων ιστοσελίδων και μπλογκ, οι προπαγανδιστικές απόπειρες της Χαμάς, που συστηματικά ισχυρίζεται ότι όλοι οι νεκροί είναι άμαχοι, μοιάζουν τόσο αδέξιες όσο και οι αυτοσχέδιοι πύραυλοί της μπροστά στο ισραηλινό οπλοστάσιο.
Πάντως, οι ιντερνετικές επιχειρήσεις δημοσίων σχέσεων δεν είναι πάντα επιτυχείς. Την περασμένη εβδομάδα ο ισραηλινός στρατός ανέβασε στο YouTube βίντεο από κάμερα αεροπλάνου, που έδειχνε τον βομβαρδισμό «μελών της Χαμάς» που «φορτώνουν πυραύλους στην καρότσα φορτηγού». Την επόμενη ημέρα η ισραηλινή ειρηνιστική οργάνωση Β’Τσελέμ δημοσίευσε φωτογραφίες καμένων φιαλών οξυγόνου και μαρτυρίες ότι οι υποτιθέμενοι πύραυλοι ήταν κατά πάσα πιθανότητα φιάλες οξυγόνου.
Εργαλείο δημοσίων σχέσεων για το Ισραήλ ήταν και η επιλογή της κατάλληλης χρονικής στιγμής. Από τις 19 Ιουνίου και επί 4,5 μήνες, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς σέβονταν, μέσες – άκρες, την εκεχειρία. Ομως, στις 4 Νοεμβρίου το Ισραήλ σκότωσε έξι μέλη της Χαμάς. Αυτό το περιστατικό, που ουσιαστικά σφράγισε την τύχη της εκεχειρίας αφού την επομένη άρχισαν οι καθημερινές ρίψεις πυραύλων της Χαμάς, πέρασε τελείως απαρατήρητο στη διεθνή κοινή γνώμη. Για το χτύπημα είχε επιλεγεί η ημέρα της εκλογής του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.