>Οι υπηρεσίες πληροφοριών της ΠΓΔΜ

>

Η «Μακεδονική Υπηρεσία Πληροφοριών» (Агенцијата за разузнавање) ιδρύθηκε με τη κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου τον Απρίλιο του 1995 με στόχο τη προάσπιση του Συντάγματος της χώρας και την Εθνική Ασφάλεια. Ως κύριες αποστολές ορίζονται σύμφωνα με τα Άρθρα 2 και 6 του Νόμου περί Υ.Π., η συλλογή πληροφοριών για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας, η ανάλυση των πληροφοριών και ενημέρωση της Προεδρίας και της Κυβέρνησης, καθώς και η συνεργασία με άλλους κρατικούς φορείς για την επίτευξη των στόχων της M.Υ.Π.. Η M.Υ.Π. υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και έχει διοικητή τον (πρώην) πρέσβη Victor Dimovski, 49 ετών.
Ο Dimovski διαδέχθηκε τον Kire Naumov, που παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007 για προσωπικούς λόγους. Οπως φαίνεται από το οργανόγραμμά της διαθέτει Τμήμα Αναλύσεων, Επιχειρήσεων, Συλλογής πληροφοριών από τεχνικά μέσα και Υποστήριξης καθώς και τμήμα πληροφοριών διεθνούς τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.
H M.Y.K. θεωρείται ελεγχόμενη από τον πρόεδρο Τσερβένκοφσκι, σε αντίθεση με το Γραφείο Ασφάλειας και Αντικατασκοπίας (Uprava za Bezbednost i Kontrarazuznavanje/UBK) ελεγχόμενου από τον ξάδελφο του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, Saso Mijalkov.

Και οι δυο θεωρούνται διαβρωμένες από ξένες μυστικές υπηρεσίες, η UBK ειδικότερα φαίνεται να ακολουθεί τις επιδόσεις της τουρκικής ΜΙΤ στο οργανωμένο έγκλημα ενώ έγινε γνωστή με την υπόθεση της απαγωγής του Khaled el-Masri το 2003.
Η UBK θεωρείται υπεύθυνη και για το σκάνδαλο υποκλοπής συνομιλιών των πρώην προέδρων Trajkovski και Gligorov καθώς και 25 δημοσιογράφων το 2000 (με εξοπλισμό αξίας $1,5 εκατ.), ενώ πιστεύεται ακράδαντα πως ήταν πίσω από τα επεισόδια την άνοιξη του 2008 κατά του ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια. Πάντως σημαντικότερο μερίδιο στη δράση των εν λόγω υπηρεσιών φαίνεται πως καταλαμβάνει η συλλογή πληροφοριών που σχετίζονται με τη μεγάλη αλβανική μειονότητα της χώρας.

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Μακεδονικό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s