>Η συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, στις εργασίες της 63ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, έδωσε την ευκαιρία, μεταξύ των άλλων θεμάτων που παγίως θέτει η ελληνική πλευρά στις επαφές της, να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν την ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ από την χώρα μας, την προσεχή χρονιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελληνική Προεδρία αποτελεί πρόκληση γιατί τα θέματα με τα οποία πρόκειται να ασχοληθεί και να διαχειριστεί είναι σοβαρά, κρίσιμα και δύσκολα, όπως αυτή την στιγμή το θέμα της Γεωργίας και οι εξελίξεις στον Καύκασο, μετά τα τελευταία γεγονότα».
Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι «η ανάληψη της Προεδρίας του ΟΑΣΕ δίνει ορισμένες δυνατότητες που ακόμη δεν έχουν γίνει απολύτως κατανοητές στο ελληνικό κοινό. Για παράδειγμα, η άμεση και πολύ γρήγορη επαφή με τη νέα αμερικανική διοίκηση, διότι τα θέματα τα οποία θα χειριστούμε ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ, ενδιαφέρουν τη Ρωσία, ενδιαφέρουν τον ΟΗΕ. Δυο φορές τον χρόνο θα γίνει ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την Ελληνική Προεδρία. Όλα αυτά δίνουν μια βαρύτητα στο ρόλο που θα έχει η Προεδρία, ειδικά αυτή την περίοδο».
Όσο αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι «βρισκόμαστε πραγματικά σε μια σημαντική στιγμή της διαπραγματευτικής διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για το τι και πως αντιλαμβάνεται η άλλη πλευρά αυτή τη διαδικασία. Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση της και σταθερή στην επιδίωξή της να υπάρξει λύση».
Για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε ότι «είμαστε στην αφετηρία μιας νέας προσπάθειας και πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η προσπάθεια, που ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία του προέδρου Χριστόφια, μπορεί να οδηγήσει στην πολυπόθητη, βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού».
Καταλήγοντας, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «σε πολλές συναντήσεις η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην πορεία των διμερών σχέσεων με την Τουρκία. Είχε τη δυνατότητα να υπογραμμίσει στους συνομιλητές της ότι, βεβαίως η στήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας παραμένει μια σταθερά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ταυτόχρονα, όμως, διαπιστώνουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ της διακηρυγμένης επίσημης βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν βρίσκει την απαιτούμενη και λογικά αναμενόμενη ανταπόκριση σε ενέργειες. Τα λόγια, πολλές φορές ή τις περισσότερες φορές, δεν ακολουθούνται από πράξεις. Και αυτό είναι ένα σημείο προβληματισμού».
πηγή: www.kathimerini.gr