>«Δώστε ένα μάθημα στην Ρωσία με ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ»!!!

>Δυναμική απάντηση στην είσοδο της Ρωσίας στη Ν. Οσετία, πρέπει να δώσουν οι ΗΠΑ, με άμεση ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, ζητά με άρθρο του στην Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν στις 11 Αυγούστου, συνεργάτης-αναλυτής του Κέντρου Υπερατλαντικών Σχέσεων της Σχολής Διεθνών Σπουδών του Τζον Χόπκινς, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα απέκλεισε τα Σκόπια από το ΝΑΤΟ, όχι μόνο για το όνομα, αλλά και για το χατίρι της φίλης της Ρωσίας και γι΄ αυτό οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν τώρα αμέσως, χρησιμοποιώντας κάθε τέχνασμα για να κάμψουν τη Αθήνα, όπως το να ενταχθούν τα Σκόπια έστω και με το όνομα FYROM στη Συμμαχία επειγόντως, και η Τουρκία – σε μια άλλη κίνηση διπλωματικού αποπροσανατολισμού – να αποσύρει τους ατέλειωτους ενοχλητικούς για την Ελλάδα αστερίσκους από τα Νατοϊκά έγγραφα, όπου υποσημειώνει διαρκώς ότι εκείνη αναγνωρίζει τα Σκόπια σαν “Μακεδονία”!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Αναλυτικότερα, ο Edward P. Joseph, σχετικά με την «επίθεση» της Ρωσίας στη Γεωργία γράφει «τι μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της» και τονίζει πως «είναι επιτακτικό για τη δύση να μεταβιβαστεί ένα σαφές και πειστικό δημόσιο μήνυμα…..Αλλά τι είδους απάντηση είναι διαθέσιμη;» αναρωτιέται, για να καταλήξει τελικά:
«Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα αποτελεσματικό, αν και έμμεσο, όχημα να μεταβιβαστεί ένα μήνυμα, υπό τον όρο ότι η Ουάσιγκτον θα το ενεργοποιήσει γρήγορα. Η λύση είναι για το ΝΑΤΟ να προσκληθεί η “Μακεδονία” να ενταχθεί στη Συμμαχία. Η “Μακεδονία” μπορεί να βρίσκεται 1.200 μίλια στο νότο της Γεωργίας, αλλά ο γείτονάς της είναι το Κόσσοβο – το νεοσύστατο κράτος, του οποίου την πρόσφατη ανεξαρτησία έχει εκμεταλλευτεί η Ρωσία, για να αυξήσει τις εντάσεις στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.

Και η “Μακεδονία” και η Γεωργία απογοητεύθηκαν στη Σύσκεψη κορυφής Απριλίου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Αντί να δοθούν οι επίσημες προσφορές της ιδιότητας μέλους, κάθε ένας έλαβε μόνο τη ρητορική υποστήριξη από τη Συμμαχία. Για τη Γεωργία, αυτό οφειλόταν στον ευρωπαϊκό φόβο τη Ρωσία. Στην περίπτωση της “Μακεδονίας”, η πικρή αντίθεση από την Ελλάδα ήταν η αιτία. Εκτός από τις αντιρρήσεις στο όνομα της “Μακεδονίας”, η Αθήνα έχει επίσης τις θερμές σχέσεις με τη Μόσχα και την κάποτε προστατευόμενή της, Σερβία. Ελληνικοί παρατηρητές θεωρούν ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν ενθαρρύνει επίσης την Αθήνα για να πάρουν μια τέτοια σκληρή γραμμή.

Με το να προσκαλέσει τη “Μακεδονία” μέσα τώρα, το ΝΑΤΟ θα έστελνε ένα καταφανές τριμερές μήνυμα στη Ρωσία. Κατ’ αρχάς, θα ανήγγελλε στη Μόσχα – και στο Tbilisi και τους γείτονές του – ότι το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να συνεχιστεί στην πορεία της διεύρυνσης, και δεν θα αφήσει spoilers από μέσα από ή έξω από τη Συμμαχία να αποτρέψουν τη διαδικασία. Δεύτερον, θα έστελνε ένα μήνυμα από τα Βαλκάνια στον Καύκασο για την ακεραιότητα των μικρών κρατών.

Τέλος, η Μόσχα θα έπαιρνε επίσης ένα σαφές σήμα για τη δυτική αδιαλλαξία για τις “ψυχρές συγκρούσεις”, είτε στη Γεωργία είτε στο γείτονα της “Μακεδονίας”, το Κόσσοβο, όπου η Ρωσία υποστηρίζει πιστά εκείνους τους Σέρβους που αντιτάσσονται στο νέο κράτος.

Πώς να πειστεί η Ελλάδα ότι η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ είναι περισσότερο σημαντικό από το όνομα του γείτονά της; Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μπορεί να προσκολληθεί σε μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ακόμη και η αντιπολίτευσή του μπορεί να δει ότι τη παγκόσμια κατάσταση έχει αλλάξει. Επιπλέον, υπάρχουν άφθονοι τρόποι για την Ελλάδα να σώσει το γόητρό της. Στο πλαίσιο μιας Συμφωνίας που υπέγραψε η Αθήνα το 1995, η “Μακεδονία” μπορεί να αναγνωριστεί με το προσωρινό όνομά της – η “πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” – μια ταπεινωτική αναφορά για τα Σκόπια, αλλά αποδεκτή σαν το τίμημα για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν επίσης να ζητήσουν από την Τουρκία να πάψει την προσέγγιση “stick-in-the-eye” με την Ελλάδα σχετικά με το όνομα. (Στην ενόχληση της Ελλάδας, η Τουρκία εμμένει σε χρησιμοποίηση ενός αστερίσκου σε όλα τα έγγραφα του ΝΑΤΟ, αναγγέλλοντας ότι αναγνωρίζει το συνταγματικό όνομα της “Μακεδονίας”.)

Οτιδήποτε τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φέρει την Αθήνα εμπρός, είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ της πρέπει να την ενεργοποιήσουν γρήγορα. Όχι όπως τις ημέρες των δυτικών αεροπορικών μικροτσιμπημάτων κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη Βοσνία, που η Συμμαχία έμοιαζε τόσο εξασθενημένη. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφφερ, δεν θα μπορούσε να διαμηνύσει τίποτε ισχυρότερο από την έκφραση της «σοβαρής ανησυχίας του» για την κατάσταση στη Γεωργία και την υπόσχεσή του ότι η Συμμαχία «στενά το παρακολουθεί». Τα έμμεσα μηνύματα στη Μόσχα είναι μια καθιερωμένη παράδοση που πηγαίνει πίσω στην κουβανική κρίση των βλημάτων.

Συνδυασμένα όμως με άλλα μέτρα, προσκαλώντας αμέσως τη “Μακεδονία” για να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, είναι ένας άμεσος και διαθέσιμος τρόπος, να αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη αντίληψη της Μόσχας για ατιμωρησία, σχετικά με τις ενέργειές της στη Γεωργία» καταλήγει το άρθρο!

πηγή: http://www.noiazomai.net/heradtrib1.html

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s