>Προετοιμάζοντας το επόμενο βέτο

>Ψυχραιμία επικρατεί στην Αθήνα μετά το βέτο. Σοκ, πανικός, εκνευρισμός και σπασμωδικές δηλώσεις -όχι κινήσεις, για την ώρα- επικρατούν στα Σκόπια. Στο Βουκουρέστι συγκρούστηκαν δύο πολιτικές αντιλήψεις. Η πρώτη, αυτή της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, την οποία πέρασε και στον λαό της χώρας της, είναι η ιδεολογία της αμερικανοκρατίας: αρκεί να είναι μια χώρα πλήρως υποταγμένη και πειθήνια στις ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον θα της λύνει όλα τα προβλήματα με τους γείτονές της. Την έχει ζήσει και η Ελλάδα αυτήν την περίοδο, πενήντα χρόνια πριν. Με τις ίδιες αυταπάτες και διαψεύσεις που ζουν τώρα τα Σκόπια. «Οι Ελληνες θα τρώνε με χρυσά κουτάλια», έγραφαν οι εφημερίδες της Δεξιάς, όταν η Ελλάδα μπήκε στο ΝΑΤΟ. «Η Ελλάς κατήντησε το αθλιέστερον προτεκτοράτον», έγραφαν οι ίδιες εφημερίδες μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 1955, μετά την ταπείνωση των Ελλήνων αξιωματικών στη Σμύρνη.
Ακολούθησαν οι συνωμοσίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εναντίον της Κύπρου, το πραξικόπημα των συνταγματαρχών του 1967, η προδοσία και η τουρκική κατοχή της Κύπρου, κι έτσι όλος ο ελληνικός λαός έμαθε τι σημαίνει αμερικανοκρατία και ΝΑΤΟ. Θα το μάθουν και στην ΠΓΔΜ – και ευχόμαστε ειλικρινά να το μάθουν χωρίς να διαλυθεί η χώρα τους λόγω των σχεδίων των ΗΠΑ για μια Μεγάλη Αλβανία, αφοσιωμένη στην Ουάσιγκτον…
Η δεύτερη αντίληψη είναι αυτή που εξέφρασε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής: Καμιά συμμαχική σχέση δεν είναι ανώτερη από την υπεράσπιση σημαντικών ελληνικών συμφερόντων. Η αλήθεια είναι πως η μετατροπή αυτής της αντίληψης σε πολιτική πράξη απαιτεί πολιτικό σθένος, το οποίο σπάνια βρίσκουν οι Ελληνες πρωθυπουργοί. Συνήθως υποκύπτουν στις πιέσεις. Οχι όμως αυτή τη φορά.
Αυτό δυσαρέστησε τους κύκλους εκείνους στη χώρα μας που πρεσβεύουν την αέναη υποταγή στις ΗΠΑ, κατά το πρότυπο της κυβέρνησης των Σκοπίων. Αρχισαν να περιγράφουν τα δεινά και τις… πληγές του Φαραώ που θα επιπέσουν επί της «άπιστης» Ελλάδας που αψήφησε τη θέληση της υπερδύναμης. Τι θα γίνει αν «θυμώσει» ο Μπους και προβεί σε «αντίποινα»;
Απολύτως τίποτα! Ο Μπους είναι τελειωμένος ως πρόεδρος. Η πολιτική ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία αποδείχθηκε ανίκανη να προστατεύσει τον Μπους από την ταπείνωση που του επιφύλαξε το βέτο των Ευρωπαίων στην ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας, αφενός ενδιαφέρεται για το τι δουλειά θα κάνει έπειτα από μερικούς μήνες που λήγει η θητεία της και αφετέρου έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της «εξέγερσης» των Γερμανογάλλων και των υπολοίπων, που έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, πριν βρει χρόνο και διάθεση να ασχοληθεί με την «τιμωρία» του Καραμανλή.
Αλλα είναι τα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν την Αθήνα. Κρίνοντάς τα ρεαλιστικά, οι πιθανότητες να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας πριν από τον Δεκέμβριο, όταν θα συνέλθει δηλαδή η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για να αποφασίσει αν θα δοθεί ή όχι ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ, είναι ελάχιστες. Πόσω μάλλον που για την επίτευξη λύσης απαιτείται ουσιαστικά η διενέργεια πρόωρων εκλογών στη γειτονική χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι ένα τρίμηνο τουλάχιστον θα περάσει χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης. Επιπλέον η έξαρση του εθνικισμού, που αναπότρεπτα θα επιφέρει το προεκλογικό κλίμα, θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επανέναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να προβάλει και πάλι βέτο κατά της ΠΓΔΜ, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της ΕΕ. Πρέπει επομένως να αρχίσει αμέσως η προετοιμασία για το βέτο αυτό, το οποίο άλλωστε είναι απαραίτητο.
Η ηγεσία των Σκοπίων αρνείται να αποδεχθεί την παταγώδη αποτυχία της και προσπαθεί να παραστήσει το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ ως «στιγμιαίο ατύχημα», του οποίου δήθεν ταχύτητα θα θεραπευθούν οι συνέπειες. Εξαπατά τον λαό της για να κρύψει τις ευθύνες της που αρνήθηκε να αξιοποιήσει την ιστορική (και ίσως μοναδική) ευκαιρία που της δόθηκε να πετύχει συμβιβασμό στη βάση της στρατηγικής υποχώρησης της κυβέρνησης Καραμανλή να αποδεχθεί σύνθετη ονομασία με τη λέξη «Μακεδονία».
Ετσι ένα ελληνικό βέτο και στο πλαίσιο της ΕΕ θα βοηθήσει τον λαό της ΠΓΔΜ να συνειδητοποιήσει σε όλη του την έκταση το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και να ωριμάσουν συνθήκες συμβιβασμού.

Αυτοκτονεί η ΠΓΔΜ με καταγγελία της
Φαιδρές είναι οι απειλές των Σκοπίων για καταγγελία εκ μέρους τους της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Αυτό συνιστά πολιτική αυτοκτονία για την ΠΓΔΜ! Αν το κάνουν είναι προφανές πως στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δεν θα μπουν στον αιώνα τον άπαντα! Ταυτόχρονα, η ΠΓΔΜ μόνο κέρδη έχει αποκομίσει από τη συμφωνία αυτή, η οποία έχει αποδειχθεί παντελώς άχρηστη για την Ελλάδα, αφού καμιά λύση στο θέμα της ονομασίας δεν βρέθηκε όχι στα επτά χρόνια που αρχικά θεωρούσε υπεραρκετά η συμφωνία, αλλά ούτε στα σχεδόν δεκατρία που έχουν κυλήσει από την υπογραφή της. Μια καταγγελία της από τα Σκόπια θα αφήσει παντελώς αδιάφορη την Αθήνα – αν όχι ικανοποιημένη ανομολόγητα!

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8397&pubid=792411

Advertisement

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s